Zadzwoń do nas

+48 12 443 13 40

Napisz do nas

biuro@agrobioprodukt.pl

Grodkowice 1a

32-015 Kłaj

Agro Włókno

Agro Włókno - mieszanka suszonych wytłoków czarnej porzeczki i truskawki (zmielone wg frakcji zgodnej z zamówieniem)

Suszenie wytłoków otrzymanych po tłoczeniu soków owocowych (truskawki, czarnej porzeczki), prowadzone jest zgodnie z normą ISO 9001 oraz europejskim standardem bezpieczeństwa pasz GMP+. Do tego celu wykorzystuje się linię technologiczną wyposażoną w suszarnię bębnową przeznaczoną do suszenia ziarna zbóż i zielonek, a także wytłoków owocowo-warzywnych. Mokre wytłoki do czasu suszenia składowane są w chłodzonym, zacienionym magazynie nie dłużej niż 2 do 4 godzin od momentu tłoczenia. Wilgotność wytłoków wynosi średnio około 65-70%. Wszystkie urządzenia i podzespoły wchodzące w skład instalacji suszarni stanowią typowy ciąg technologiczny sterowany elektronicznie stosowany w przemyśle zbożowym i przetwórstwie spożywczym. Wysuszony produkt posiada około 9 – 12 % wilgotności. Po usunięciu wilgoci, schłodzeniu, wytłoki są w zależności od zapotrzebowania klienta odpowiednio mielone a następnie pakowane w worki papierowe lub worki big bagi. Następnie produkt przenoszony jest do pomieszczeń magazynowych.

 Suszona mieszanka wytłoków owocowych (Agro włókno) charakteryzuje się zawartością białka ogólnego na poziomie 15-16 %, poziomem włókna surowego ok. 36%, frakcji włókna pokarmowego: NDF 56,88%, ADF 47,59%, ADF 20,36%, ekstraktu eterowego ok. 2,7-4,0 % oraz popiołu 1,8-3,0%, związków mineralnych: Ca 1, 48%, Mg 3,14%, K 4,2%, P 1,18%, Na 0,06%. W porównaniu z otrębami pszennymi, materiał paszowy Agro Włókno charakteryzuje się wyższą wartością pokarmową pod względem zawartości wymienionych podstawowych składników pokarmowych. Zawartość aminokwasów limitowanych m.in. metioniny, lizyny oraz treoniny jest wyższa od poziomu tych aminokwasów w otrębach. Jednakże rozpatrując skład chemiczny wytłoków owocowych należy zwrócić uwagę na dużą w porównaniu z innymi składnikami zawartość związków bezazotowych wyciągowych w postaci cukrów, pektyn i kwasów organicznych, flawonoidów oraz witamin. Ze względu na skład frakcji włókna pokarmowego produkt zalecany jest zwierzętom starszym jako cenne źródło błonnika i związków flawonoidowych.

Dokumenty do pobrania

Scroll to Top