Susz czarnej jagody FIX
Susz z czarnej jagody FIX
Susz z czarnej jagody otrzymany z umytych, rozdrobnionych, wyciśniętych owoców czarnej jagody, poddanych procesowi suszenia owiewowego, zgodnie z wymogami HACCP oraz ISO 9001. Uzyskany susz jest następnie krojony i odpowiednio przesiany po czym zapakowany do opakowań jednostkowych.
Produkt nie jest przeznaczony do bezpośredniego spożycia przez konsumenta; stanowi surowiec do dalszego przetworzenia.
Surowce użyte do produkcji oraz warunki produkcji muszą spełniać wymagania ustawodawstwa polskiego i UE w zakresie jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego (Rozporządzenie WE nr 852/2004 z dn. 29.04.2004r z następnymi zmianami Dz.U.2023.1448).
Surowiec użyty do produkcji wytłoku nie jest modyfikowany genetycznie NON-GMO. Surowiec nie zawiera alergenów.
Zastosowanie suszu z czarnej jagody FIX:
a) jako składnik aromatyzująco – barwiący oraz stanowiący wypełnienie w kompozycjach herbat owocowych – do 50 % gotowego wyrobu,
b) jako źródło naturalnego błonnika – do produkcji batonów, ciastek, musli, preparatów dietetycznych, deserów, produktów mlecznych, w suplementach diety– dawka zgodna z zasadami dobrej praktyki produkcyjnej,
c) jako produkt do odzysku barwników flawonoidowych, substancji aromatycznych i innych związków czynnych biologicznie,
d) jako źródło pektyn, e) jako składnik dżemów,
f) jako składnik suplementów diety.