Susz gruszki FIX
Susz z gruszki FIX
Susz gruszkowy otrzymany jest z umytych, rozdrobnionych, wyciśniętych gruszek, poddanych procesowi suszenia owiewowego zgodnie z wymogami HACCP oraz ISO 9001.
Uzyskany susz jest następnie krojony i odpowiednio przesiany po czym zapakowany do opakowań jednostkowych.
Produkt nie jest przeznaczony do bezpośredniego spożycia przez konsumenta; stanowi surowiec do dalszego przetworzenia.
Surowce użyte do produkcji oraz warunki produkcji muszą spełniać wymagania ustawodawstwa polskiego i UE w zakresie jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego (Rozporządzenie WE nr 852/2004 z dn. 29.04.2004r z następnymi zmianami Dz.U.2023.1448).
Surowiec użyty do produkcji wytłoku nie jest modyfikowany genetycznie NON-GMO. Surowiec nie zawiera alergenów.
Zastosowanie suszu z gruszki FIX:
a) jako produkt bezglutenowy -do wzbogacania mąki bezglutenowej w naturalną pektynę (substancja zagęszczająca),
b) jako źródło naturalnego błonnika – do wzbogacania mąk do wypieku pieczywa, do produkcji pieczywa chrupkiego, batonów, ciastek, musli, deserów, preparatów dietetycznych, produktów mlecznych (jogurty, twarożki homogenizowane, serki topione), w preparatach farmaceutycznych itp.,
c) jako składnik aromatyzująco – barwiący oraz stanowiący wypełnienie w kompozycjach herbat owocowych – do 50 % gotowego wyrobu,
d) jako produkt do odzysku substancji aromatycznych i innych związków czynnych biologicznie.