Zadzwoń do nas

+48 12 443 13 40

Napisz do nas

biuro@agrobioprodukt.pl

Grodkowice 1a

32-015 Kłaj

Suszone pestki aronii

Suszone pestki aronii

W ostatnich latach poświęca się wiele uwagi problematyce związanej z obecnością naturalnych biologicznie aktywnych substancji w żywności jak również w paszy dla zwierząt, które odgrywają znaczącą rolę w ochronie przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Spośród różnorodnych ziół wiele badań poświęca się związkom czynnym obecnym w aronii, która uchodzi za najzdrowszy owoc jagodowy świata. Są one niezwykle cennym źródłem wielu różnych związków aktywnych m.in. flawonoidów, antocyjanów, tanin, pektyn, minerałów (K, Zn) i witamin (C i P). Ich stężenie jest zależne od wielu czynników takich jak: rodzaj uprawy, sposób nawożenia, stopień dojrzałości owoców, okres zbioru a także lokalizacja. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, iż nie istnieją doniesienia naukowe ujawniające jakiekolwiek niepożądane skutki spożywania owoców aronii. Niewielka liczba badań in vivo obejmuje głównie doświadczenia przeprowadzone na szczurach oraz ludziach. Kilka raportów opisuje działanie antyoksydacyjne aronii u zwierząt, poprzez zmniejszanie peroksydacji lipidów oraz zwiększenie aktywności enzymów przeciwutleniających. Olej pochodzący z nasion aronii jest szczególnie bogaty w kwas -alfa linolenowy (29,78% sumy kwasów), kwas ten przejawia szczególne działanie przeciwzapalne, przynależy do rodziny kwasów omega-3.

Tabela 1.
Skład podstawowy suszonych aronii czarnoowocowej

WyszczególnienieAronia
sucha masa (%)90,21
popiół surowy (%)1,95
białko ogólne (%)12,77
tuszcz surowy (%)6,15
włókno surowe (%)18,25
sód (g/kg)0,037
potas (g/kg)2,28
wapń (g/kg)2,56
fosfor (g/kg)2,24
magnez (g/kg)0,8
żelazo (mg/kg)175
mangan (mg/kg)30,5
cynk (mg/kg)17,2
Miedź (mg/kg)2,12

Tabela 3.
Zawartość aminokwasów w suszonych wytłokach z jabłek, truskawek, porzeczki czarnej, aronii czarnoowocowej i marchwi (mg/g-1 s.m.)

AminokwasyAronia
kwas asparaginowy (asp)8,91
treonina (thr)2,98
seryna (ser)3,68
kwas glutaminowy (glu)19,79
prolina (pro)3,24
glicyna (gly)6,38
alanina (ala)4,1
walina (val)4,21
izoleucyna (ile)3,78
leucyna (leu)6,86
tyrozyna (tyr)2,47
fenyloalanina (phe)4,3
histydyna (his)2,47
lizyna (lys)3,67
arginina (arg)7,91
cysteina (cys)1,84
metionina (met)1,77
tryptofan (try)1,33

Tabela 2. Średnia zawartość antocyjanów w nasionach aronii, obliczona na podstawie pomiarów spektrofotometrycznych w mg/100 g-1 s.m.

Surowiec

Suma antocyjanów (mg/100g-1 s.m.)
Aronia (Chockeberry)135,08±6,68

Tabela 4.
Skład kwasów tłuszczowych w suszonych nasionach aronii czarnoowocowej (% sumy kwasów tłuszczowych)

Kwasy tłuszczoweAronia
c8:00,02
c12:00,07
c14:00,12
c16:05,48
c16:10,19
c18:01,71
c18:116,38
c18:243,43
gama18:30,03
c18:329,78
CLA c9-t110,01
c18:40,02
CLA c9-c110
c20:01,52
c20:1 * 0,33
c20:20,14
c20:40
c20:5 (EPA)0
c22:00,59
c22:50,17
C22:6 (DHA)0
SFA9,51
UFA90,49
PUFA n-643,6
PUFA n-329,97

Dokumenty do pobrania

Scroll to Top