Suszone pestki aronii
Suszone pestki aronii
W ostatnich latach poświęca się wiele uwagi problematyce związanej z obecnością naturalnych biologicznie aktywnych substancji w żywności jak również w paszy dla zwierząt, które odgrywają znaczącą rolę w ochronie przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Spośród różnorodnych ziół wiele badań poświęca się związkom czynnym obecnym w aronii, która uchodzi za najzdrowszy owoc jagodowy świata. Są one niezwykle cennym źródłem wielu różnych związków aktywnych m.in. flawonoidów, antocyjanów, tanin, pektyn, minerałów (K, Zn) i witamin (C i P). Ich stężenie jest zależne od wielu czynników takich jak: rodzaj uprawy, sposób nawożenia, stopień dojrzałości owoców, okres zbioru a także lokalizacja. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, iż nie istnieją doniesienia naukowe ujawniające jakiekolwiek niepożądane skutki spożywania owoców aronii. Niewielka liczba badań in vivo obejmuje głównie doświadczenia przeprowadzone na szczurach oraz ludziach. Kilka raportów opisuje działanie antyoksydacyjne aronii u zwierząt, poprzez zmniejszanie peroksydacji lipidów oraz zwiększenie aktywności enzymów przeciwutleniających. Olej pochodzący z nasion aronii jest szczególnie bogaty w kwas -alfa linolenowy (29,78% sumy kwasów), kwas ten przejawia szczególne działanie przeciwzapalne, przynależy do rodziny kwasów omega-3.
Tabela 1.
Skład podstawowy suszonych aronii czarnoowocowej
Wyszczególnienie | Aronia |
sucha masa (%) | 90,21 |
popiół surowy (%) | 1,95 |
białko ogólne (%) | 12,77 |
tuszcz surowy (%) | 6,15 |
włókno surowe (%) | 18,25 |
sód (g/kg) | 0,037 |
potas (g/kg) | 2,28 |
wapń (g/kg) | 2,56 |
fosfor (g/kg) | 2,24 |
magnez (g/kg) | 0,8 |
żelazo (mg/kg) | 175 |
mangan (mg/kg) | 30,5 |
cynk (mg/kg) | 17,2 |
Miedź (mg/kg) | 2,12 |
Tabela 3.
Zawartość aminokwasów w suszonych wytłokach z jabłek, truskawek, porzeczki czarnej, aronii czarnoowocowej i marchwi (mg/g-1 s.m.)
Aminokwasy | Aronia |
kwas asparaginowy (asp) | 8,91 |
treonina (thr) | 2,98 |
seryna (ser) | 3,68 |
kwas glutaminowy (glu) | 19,79 |
prolina (pro) | 3,24 |
glicyna (gly) | 6,38 |
alanina (ala) | 4,1 |
walina (val) | 4,21 |
izoleucyna (ile) | 3,78 |
leucyna (leu) | 6,86 |
tyrozyna (tyr) | 2,47 |
fenyloalanina (phe) | 4,3 |
histydyna (his) | 2,47 |
lizyna (lys) | 3,67 |
arginina (arg) | 7,91 |
cysteina (cys) | 1,84 |
metionina (met) | 1,77 |
tryptofan (try) | 1,33 |
Tabela 2. Średnia zawartość antocyjanów w nasionach aronii, obliczona na podstawie pomiarów spektrofotometrycznych w mg/100 g-1 s.m.
Surowiec | Suma antocyjanów (mg/100g-1 s.m.) |
Aronia (Chockeberry) | 135,08±6,68 |
Tabela 4.
Skład kwasów tłuszczowych w suszonych nasionach aronii czarnoowocowej (% sumy kwasów tłuszczowych)
Kwasy tłuszczowe | Aronia |
c8:0 | 0,02 |
c12:0 | 0,07 |
c14:0 | 0,12 |
c16:0 | 5,48 |
c16:1 | 0,19 |
c18:0 | 1,71 |
c18:1 | 16,38 |
c18:2 | 43,43 |
gama18:3 | 0,03 |
c18:3 | 29,78 |
CLA c9-t11 | 0,01 |
c18:4 | 0,02 |
CLA c9-c11 | 0 |
c20:0 | 1,52 |
c20:1 * | 0,33 |
c20:2 | 0,14 |
c20:4 | 0 |
c20:5 (EPA) | 0 |
c22:0 | 0,59 |
c22:5 | 0,17 |
C22:6 (DHA) | 0 |
SFA | 9,51 |
UFA | 90,49 |
PUFA n-6 | 43,6 |
PUFA n-3 | 29,97 |