Suszone pestki aronii
Suszone pestki aronii
W ostatnich latach wiele uwagi poświęca się zagadnieniom związanym z obecnością w żywności i paszy naturalnych substancji biologicznie czynnych, które pełnią ważną rolę w ochronie przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Aktywne składniki aronii uważanej za najzdrowszą na świecie, zostały szeroko zbadane wśród różnych roślin z rodziny różowatych. Są bardzo cennym źródłem wielu różnych związków aktywnych, m.in.: flawonoidów, antocyjanów, garbników, pektyn, minerałów (K, Zn) i witamin (C i P). Ich stężenie zależy od wielu czynników, takich jak rodzaj uprawy, sposób nawożenia, dojrzałość owoców, czas i miejsce zbioru. Na szczególną uwagę zasługuje brak doniesień naukowych wskazujących na niekorzystne skutki spożycia aronii. Niewielka liczba badań in vivo obejmuje głównie eksperymenty na szczurach i ludziach. W kilku doniesieniach opisano działanie przeciwutleniające aronii u zwierząt poprzez zmniejszenie peroksydacji lipidów i zwiększenie aktywności enzymów antyoksydacyjnych. Olej z nasion aronii jest szczególnie bogaty w kwas alfa-linolenowy (29,78% ogólnej liczby kwasów), kwas ten ma szczególne działanie przeciwzapalne i należy do rodziny omega-3.
Tabela 1.
Skład podstawowy suszonych aronii czarnoowocowych
Wyszczególnienie | Aronia |
sucha masa (%) | 90,21 |
popiół surowy (%) | 1,95 |
białko ogólne (%) | 12,77 |
tuszcz surowy (%) | 6,15 |
włókno surowe (%) | 18,25 |
sód (g/kg) | 0,037 |
potas (g/kg) | 2,28 |
wapń (g/kg) | 2,56 |
fosfor (g/kg) | 2,24 |
magnez (g/kg) | 0,8 |
żelazo (mg/kg) | 175 |
mangan (mg/kg) | 30,5 |
cynk (mg/kg) | 17,2 |
Miedź (mg/kg) | 2,12 |
Tabela 3.
Zawartość aminokwasów w suszonych wytłokach z jabłek, truskawek, porzeczki czarnej, aronii czarnoowocowej i marchwi (mg/g-1 s.m.)
Aminokwasy | Aronia |
kwas asparaginowy (asp) | 8,91 |
treonina (thr) | 2,98 |
seryna (ser) | 3,68 |
kwas glutaminowy (glu) | 19,79 |
prolina (pro) | 3,24 |
glicyna (gly) | 6,38 |
alanina (ala) | 4,1 |
walina (val) | 4,21 |
izoleucyna (ile) | 3,78 |
leucyna (leu) | 6,86 |
tyrozyna (tyr) | 2,47 |
fenyloalanina (phe) | 4,3 |
histydyna (his) | 2,47 |
lizyna (lys) | 3,67 |
arginina (arg) | 7,91 |
cysteina (cys) | 1,84 |
metionina (met) | 1,77 |
tryptofan (try) | 1,33 |
Tabela 2. Średnia zawartość antocyjanów w nasionach aronii, obliczona na podstawie pomiarów spektrofotometrycznych w mg/100 g-1 s.m.
Surowiec | Suma antocyjanów (mg/100g-1 s.m.) |
Aronia (Chockeberry) | 135,08±6,68 |
Tabela 4.
Skład kwasów tłuszczowych w suszonych nasionach aronii czarnoowocowej (% sumy kwasów tłuszczowych)
Kwasy tłuszczowe | Aronia |
c8:0 | 0,02 |
c12:0 | 0,07 |
c14:0 | 0,12 |
c16:0 | 5,48 |
c16:1 | 0,19 |
c18:0 | 1,71 |
c18:1 | 16,38 |
c18:2 | 43,43 |
gama18:3 | 0,03 |
c18:3 | 29,78 |
CLA c9-t11 | 0,01 |
c18:4 | 0,02 |
CLA c9-c11 | 0 |
c20:0 | 1,52 |
c20:1 * | 0,33 |
c20:2 | 0,14 |
c20:4 | 0 |
c20:5 (EPA) | 0 |
c22:0 | 0,59 |
c22:5 | 0,17 |
C22:6 (DHA) | 0 |
SFA | 9,51 |
UFA | 90,49 |
PUFA n-6 | 43,6 |
PUFA n-3 | 29,97 |