Zadzwoń do nas

+48 12 443 13 40

Napisz do nas

biuro@agrobioprodukt.pl

Grodkowice 1a

32-015 Kłaj

Suszone pestki aronii

Suszone pestki aronii

W ostatnich latach wiele uwagi poświęca się zagadnieniom związanym z obecnością w żywności i paszy naturalnych substancji biologicznie czynnych, które pełnią ważną rolę w ochronie przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Aktywne składniki aronii uważanej za najzdrowszą na świecie, zostały szeroko zbadane wśród różnych roślin z rodziny różowatych. Są bardzo cennym źródłem wielu różnych związków aktywnych, m.in.: flawonoidów, antocyjanów, garbników, pektyn, minerałów (K, Zn) i witamin (C i P). Ich stężenie zależy od wielu czynników, takich jak rodzaj uprawy, sposób nawożenia, dojrzałość owoców, czas i miejsce zbioru. Na szczególną uwagę zasługuje brak doniesień naukowych wskazujących na niekorzystne skutki spożycia aronii. Niewielka liczba badań in vivo obejmuje głównie eksperymenty na szczurach i ludziach. W kilku doniesieniach opisano działanie przeciwutleniające aronii u zwierząt poprzez zmniejszenie peroksydacji lipidów i zwiększenie aktywności enzymów antyoksydacyjnych. Olej z nasion aronii jest szczególnie bogaty w kwas alfa-linolenowy (29,78% ogólnej liczby kwasów), kwas ten ma szczególne działanie przeciwzapalne i należy do rodziny omega-3.

Tabela 1.
Skład podstawowy suszonych aronii czarnoowocowych

WyszczególnienieAronia
sucha masa (%)90,21
popiół surowy (%)1,95
białko ogólne (%)12,77
tuszcz surowy (%)6,15
włókno surowe (%)18,25
sód (g/kg)0,037
potas (g/kg)2,28
wapń (g/kg)2,56
fosfor (g/kg)2,24
magnez (g/kg)0,8
żelazo (mg/kg)175
mangan (mg/kg)30,5
cynk (mg/kg)17,2
Miedź (mg/kg)2,12

Tabela 3.
Zawartość aminokwasów w suszonych wytłokach z jabłek, truskawek, porzeczki czarnej, aronii czarnoowocowej i marchwi (mg/g-1 s.m.)

AminokwasyAronia
kwas asparaginowy (asp)8,91
treonina (thr)2,98
seryna (ser)3,68
kwas glutaminowy (glu)19,79
prolina (pro)3,24
glicyna (gly)6,38
alanina (ala)4,1
walina (val)4,21
izoleucyna (ile)3,78
leucyna (leu)6,86
tyrozyna (tyr)2,47
fenyloalanina (phe)4,3
histydyna (his)2,47
lizyna (lys)3,67
arginina (arg)7,91
cysteina (cys)1,84
metionina (met)1,77
tryptofan (try)1,33

Tabela 2. Średnia zawartość antocyjanów w nasionach aronii, obliczona na podstawie pomiarów spektrofotometrycznych w mg/100 g-1 s.m.

Surowiec

Suma antocyjanów (mg/100g-1 s.m.)
Aronia (Chockeberry)135,08±6,68

Tabela 4.
Skład kwasów tłuszczowych w suszonych nasionach aronii czarnoowocowej (% sumy kwasów tłuszczowych)

Kwasy tłuszczoweAronia
c8:00,02
c12:00,07
c14:00,12
c16:05,48
c16:10,19
c18:01,71
c18:116,38
c18:243,43
gama18:30,03
c18:329,78
CLA c9-t110,01
c18:40,02
CLA c9-c110
c20:01,52
c20:1 * 0,33
c20:20,14
c20:40
c20:5 (EPA)0
c22:00,59
c22:50,17
C22:6 (DHA)0
SFA9,51
UFA90,49
PUFA n-643,6
PUFA n-329,97

Dokumenty do pobrania

Scroll to Top