Suszone pestki borówki brusznicy
Suszone pestki borówki brusznicy
Nasiona borówki brusznicy charakteryzują się unikalnym profilem kwasów tłuszczowych i wysoką zawartością witamin. Borówki brusznicy są bogate w witaminy przeciwutleniające, takie jak witamina E i C, dzięki czemu idealnie nadają się do stosowania w produktach do pielęgnacji skóry.
Produkt nie jest przeznaczony do bezpośredniego spożycia; stanowi surowiec do dalszego przetwarzania. Borówka brusznicy wykorzystywana jest do odzyskiwania substancji barwiących (antocyjanów), substancji aromatycznych i innych związków biologicznie czynnych oraz jako składnik konserwantów i dodatków do żywności.
Pestki borówki są najważniejszym surowcem do otrzymywania oleju. Olej ma szerokie zastosowanie w kosmetyce.
Właściwości:
• Przeciwzmarszczkowe,
• Przeciwutleniające,
• Nawilżające, wygładza skórę
Dodatkowo makuch otrzymany po wytłoczeniu oleju zawiera 8% białka ogólnego. Produkt ten może być stosowany w mieszankach dla ptaków ozdobnych czy małych zwierząt towarzyszących.
Tabela 1. Skład kwasów tłuszczowych i witamin w oleju z nasion borówki brusznicy (g/100g)
Kwasy tłuszczowe | Olej z nasion borówki brusznicy |
C 16:0 C 18:0 C 18:1 n-9 C 18:2 n-6 C α18:3 n-3 | 6,0 4,0 20,0 30,0 40 |