Suszone pestki maliny
Suszone pestki maliny
Nasiona malin charakteryzują się unikalnym profilem kwasów tłuszczowych i wysoką zawartością witamin: witamina E, witamina F, kwas linolowy (omega-6), kwas alfa-linolenowy (omega-3), kwas oleinowy (omega-9), kwas palmitynowy (Tabela 1). Zawierają wiele kwasów organicznych o właściwościach przeciwutleniających, m.in. kwas galusowy, kwas elagowy (dimer kwasu galusowego), karotenoidy (beta-karoten, luteina i kryptoksantyna).
Olej z pestek malin ma szerokie zastosowanie w kosmetyce, m.in. w olejkach do demakijażu oraz jako składnik balsamów, mleczek, maseł i musów do ciała, kremów do rąk, olejków do pielęgnacji skóry i pomadek. Olej z pestek malin sprawdza się także w pielęgnacji włosów jako dodatek do olejków, odżywek i masek do włosów. Ponadto makuch otrzymany po wytłoczeniu oleju zawiera 9% białka ogólnego. Ten produkt uboczny można stosować w mieszankach pokarmowych dla ptaków ozdobnych lub małych zwierząt towarzyszących.
Tabela 1. Skład kwasów tłuszczowych i witamin w oleju z nasion malin (g/100g)
Kwasy tłuszczowe | Olej z nasion malin |
C 14:0 C 16:0 C 16:1 n-7 C 18:0 C 18:1 n-9 C 18:2 n-6 C γ18:3 n-6 C 18:3 C22:0 C 20:4 n-6 C 22:1 C 20:5 n-3 (EPA) C 22:6 n-3 (DHA) SFA UFA MUFA PUFA PUFA n-6 PUFA n-3 PUFA/SFA PUFA n-6/PUFA n-3 | 0 4,143 0,178 0 12,458 48,520 0 34,701 0 0 0 0 0 4,143 95,857 12,636 83,221 48,520 34,701 20,086 1,398 |