Zadzwoń do nas

+48 12 443 13 40

Napisz do nas

biuro@agrobioprodukt.pl

Grodkowice 1a

32-015 Kłaj

Suszone pestki truskawki

Suszone pestki truskawki

Nasiona truskawek są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy. Olej z nasion truskawek znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce. Sprawdza się do każdego rodzaju włosów, odżywia i nadaje elastyczność i blask włosom. Działa nawilżająco, dzięki temu nie wypłukuje się barwnik z włosów, a tym samym przedłuża trwałość koloru. Może być stosowany jako dodatek do kosmetyków do pielęgnacji włosów – odżywek, masek, mieszanek do olejowania, serum. Jest bogatym źródłem witamin z grupy E. Ponadto zawiera w swoim składzie kwas elagowy, witaminę A i F. Działa tonizująco na skórę. Poprzez swoje właściwości chroni skórę przed poparzeniami słonecznymi.

Tabela 1. Skład kwasów tłuszczowych w olejkach z nasion truskawki (g/100g oleju)

Kwasy tłuszczoweOlej z nasion truskawki
C 14:0
C 16:0
C 16:1 n-7
C 18:0
C 18:1 n-9
C 18:2 n-6
C γ18:3 n-6
C 18:3
C22:0
C 20:4 n-6
C 22:1
C 20:5 n-3 (EPA)
C 22:6 n-3 (DHA)
SFA
UFA
MUFA
PUFA
PUFA n-6
PUFA n-3
PUFA/SFA
PUFA n-6/PUFA n-3
0
6,234
0,258
0,891
15,073
39,548
0
37,985
0
0
0
0
0,011
7,126
92,876
15,331
77,544
39,548
37,996
10,883
1,041

Tabela 2. Zawartość tokochromanoli (tokoferolu i tokotrienolu) w oleju z nasion truskawek

TokochromanoleOlej z nasion truskawek
Tokoferole (mg/100 g): 
α-tokoferol 2.46±0.8
ß- tokoferolnd
γ- tokoferol49.02±0.6
δ- tokoferol6.15±0.7
Tokotrienole (mg/100 g): 
α-tokotrienolnd
ß- tokotrienolnd
γ- tokotrienol0.85±0.6
δ- tokotrienolnd
Suma tokoli (mg/100 g)58.48±5.7

Ponadto uzyskany makuch po tłoczeniu oleju zawiera 12,0% białka ogólnego. Może on znaleźć zastosowanie w mieszankach dla ptaków ozdobnych czy małych zwierząt towarzyszących. 

Dokumenty do pobrania

Scroll to Top