Suszone pestki z czarnej porzeczki
Suszone pestki z czarnej porzeczki
Wyselekcjonowane pestki z czarnej porzeczki są głównym surowcem do otrzymywania oleju stosowanego w przemyśle spożywczym. Olej ten posiada delikatny aromat i smak charakterystyczny dla czarnej porzeczki, a kolor jest ciemnozielony. Dzięki zastosowanej metodzie „zimnego tłoczenia” kwasy tłuszczowe i witaminy zawarte w tym oleju pozostają nienaruszone. Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3.
Wartość odżywcza | w 100 g produktu | W porcji: 1 łyżeczka (4g) | %RWS* w porcji |
Wartość energetyczna | 3700kJ/ 900 kcal | 148kJ/ 36 kcal | 2% |
Tłuszcz | 100 g | 4 g | 6% |
w tym: | |||
kwasy tłuszczowe nasycone | 8,0 g | 0,3 g | 0% |
kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 14 g | 0,6 g | – |
kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 78 g | 3,1 g | – |
Węglowodany | 0 g | 0 g | 0% |
w tym cukry | 0 g | 0 g | 0% |
błonnik | 0 g | 0 g | 0% |
Białko | 0 g | 0 g | 0% |
Sól | 0 g | 0 g | 0% |
%RWS- Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 8400 kJ/2000 kcal