Zadzwoń do nas

+48 12 443 13 40

Napisz do nas

biuro@agrobioprodukt.pl

Grodkowice 1a

32-015 Kłaj

Suszone pestki z czerwonej porzeczki

Suszone pestki z czerwonej porzeczki

Wyselekcjonowane pestki z czerwonej porzeczki są głównym surowcem do otrzymywania oleju, który znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Olej posiada delikatny aromat i smak typowy dla czerwonej porzeczki. Dzięki zastosowanej metodzie „zimnego tłoczenia” kwasy tłuszczowe i witaminy zawarte w tym oleju pozostają nienaruszone.

Nasiona czerwonej porzeczki są najważniejszym produktem ubocznym produkcji soku. Zawierają średnio 17,5% białka i 9,0% tłuszczu, 41,4% sacharydów, 1,5% popiołu.

Makuch z czerwonej porzeczki można stosować jako dodatek do pokarmu dla ptaków ozdobnych, zwierząt towarzyszących i zwierząt reprodukcyjnych.

Olej z nasion czerwonej porzeczki może być dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i tokoferoli, zwłaszcza α-tokoferolu. Olej z czerwonej porzeczki otrzymywany jest z nasion Ribes rubrum L. Ma ciemnoczerwoną barwę i owocowy aromat. Olej z nasion czerwonej porzeczki zawiera wiele pożądanych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas α-linolenowy, kwas γ-linolenowy i kwas stearynowy. Zawiera dwa unikalne kwasy tłuszczowe: GLA i SDA. Można go stosować w produktach pielęgnacyjnych do każdego rodzaju skóry. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwalergiczne i lecznicze. Wspomaga ochronę przeciwsłoneczną. Zawiera także fitosterole znane ze swojego działania przeciwmiażdżycowego i przeciwnowotworowego (Tabela 4). Ekstrakty z nasion czerwonej porzeczki są także dobrym źródłem pożądanych składników biologicznie aktywnych, takich jak związki fenolowe i polisacharydy, głównie galaktany.

Tabela 1. Skład kwasów tłuszczowych w oleju z nasion czerwonej porzeczki (g/100g)

Kwasy tłuszczoweOlej z nasion porzeczki czerwonej (surowy)
C 16:0
C 16:1
C 18:0
C 18:1 n-9
C 18:2 n-6
C γ18:3 n-6
C 18:3
C 18:4
C 20:0
C 20:1
C 20:2
C22:0
6,86
0,11
1,31
9,59
43,8
9,16
125,00
4,56
0,15
0,68
0,30
0,10

Tabela 3. Zawartość fitosteroli (%)w oleju z nasion czerwonej porzeczki

Fitosterole

Olej z czerwonej porzeczki

Campesterol

10,0

Stigmasterol

0,25

Β-Sitosterol

86,5

Sitostanol

0,52

Avenasterol

0,34

Tabela 2. Zawartość tokoli (tokoferoli i tokotrienoli) w oleju z nasion czerwonej porzeczki

Tokoferole (mg/100 g):

Olej z nasion czerwonej porzeczki

α-tokoferol

3,08±0,01

ß- tokoferol

0,58±0,05

γ- tokoferol

33,24±0,43

δ- tokoferol

19,60±0,06

Tokotrienole (mg/100 g):

 

α-tokotrienol

0,11±0,04

ß- tocotrienol

0,30±0,01

γ- tocotrienol

0,15±0,03

δ- tocotrienol

0,05±0,02

Dokumenty do pobrania

Scroll to Top