Suszone pestki z czerwonej porzeczki
Suszone pestki z czerwonej porzeczki
Wyselekcjonowane pestki z czerwonej porzeczki są głównym surowcem do otrzymywania oleju, który znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Olej posiada delikatny aromat i smak typowy dla czerwonej porzeczki. Dzięki zastosowanej metodzie „zimnego tłoczenia” kwasy tłuszczowe i witaminy zawarte w tym oleju pozostają nienaruszone.
Nasiona czerwonej porzeczki są najważniejszym produktem ubocznym produkcji soku. Zawierają średnio 17,5% białka i 9,0% tłuszczu, 41,4% sacharydów, 1,5% popiołu.
Makuch z czerwonej porzeczki można stosować jako dodatek do pokarmu dla ptaków ozdobnych, zwierząt towarzyszących i zwierząt reprodukcyjnych.
Olej z nasion czerwonej porzeczki może być dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i tokoferoli, zwłaszcza α-tokoferolu. Olej z czerwonej porzeczki otrzymywany jest z nasion Ribes rubrum L. Ma ciemnoczerwoną barwę i owocowy aromat. Olej z nasion czerwonej porzeczki zawiera wiele pożądanych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas α-linolenowy, kwas γ-linolenowy i kwas stearynowy. Zawiera dwa unikalne kwasy tłuszczowe: GLA i SDA. Można go stosować w produktach pielęgnacyjnych do każdego rodzaju skóry. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwalergiczne i lecznicze. Wspomaga ochronę przeciwsłoneczną. Zawiera także fitosterole znane ze swojego działania przeciwmiażdżycowego i przeciwnowotworowego (Tabela 4). Ekstrakty z nasion czerwonej porzeczki są także dobrym źródłem pożądanych składników biologicznie aktywnych, takich jak związki fenolowe i polisacharydy, głównie galaktany.
Tabela 1. Skład kwasów tłuszczowych w oleju z nasion czerwonej porzeczki (g/100g)
Kwasy tłuszczowe | Olej z nasion porzeczki czerwonej (surowy) |
C 16:0 C 16:1 C 18:0 C 18:1 n-9 C 18:2 n-6 C γ18:3 n-6 C 18:3 C 18:4 C 20:0 C 20:1 C 20:2 C22:0 | 6,86 0,11 1,31 9,59 43,8 9,16 125,00 4,56 0,15 0,68 0,30 0,10 |
Tabela 3. Zawartość fitosteroli (%)w oleju z nasion czerwonej porzeczki
Fitosterole | Olej z czerwonej porzeczki |
Campesterol | 10,0 |
Stigmasterol | 0,25 |
Β-Sitosterol | 86,5 |
Sitostanol | 0,52 |
Avenasterol | 0,34 |
Tabela 2. Zawartość tokoli (tokoferoli i tokotrienoli) w oleju z nasion czerwonej porzeczki
Tokoferole (mg/100 g): | Olej z nasion czerwonej porzeczki |
α-tokoferol | 3,08±0,01 |
ß- tokoferol | 0,58±0,05 |
γ- tokoferol | 33,24±0,43 |
δ- tokoferol | 19,60±0,06 |
Tokotrienole (mg/100 g): | |
α-tokotrienol | 0,11±0,04 |
ß- tocotrienol | 0,30±0,01 |
γ- tocotrienol | 0,15±0,03 |
δ- tocotrienol | 0,05±0,02 |