Zadzwoń do nas

+48 12 443 13 40

Napisz do nas

biuro@agrobioprodukt.pl

Grodkowice 1a

32-015 Kłaj

Suszone pestki z czerwonej porzeczki

Suszone pestki z czerwonej porzeczki

Nasiona porzeczki czerwonej (Pestki)
Wyselekcjonowane Pestki z czerwonej porzeczki są głównym surowcem do pozyskiwania oleju, który wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym oraz farmaceutycznym. Olej cechuje delikatny zapach i smak typowy dla owoców czerwonej porzeczki. Dzięki zastosowanej metodzie tłoczenia „na zimno” występujące w tym oleju kwasy tłuszczowe i witaminy pozostają w niezmienionej formie.

Nasiona czerwonej porzeczki są głównym produktem ubocznym powstającym podczas produkcji soku. Zawierają one średnio 17,5,0% białka oraz 9,0 %tłuszczu, 41,4 % sacharydów, 1,5 % popiołu. Makuch z porzeczki czerwonej może znaleźć zastosowanie w mieszankach dla ptaków ozdobnych czy małych zwierząt towarzyszących oraz zwierząt reprodukcyjnych.
Olej z nasion porzeczki czerwonej może być dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i tokoferoli, zwłaszcza α-tokoferolu. Olej z czerwonej porzeczki jest pozyskiwany z nasion Ribes rubrum L.. Ma ciemnoczerwony kolor i owocowy zapach. Olej z nasion porzeczki czerwonej zawiera dużo pożądanych krasów tłuszczowych, takich jak: kwas α-linolenowy, kwas γ -linolenowy i kwas stearydynowy. Zawiera dwa unikalne kwasy tłuszczowe: GLA i SDA. Może być stosowany w produktach do pielęgnacji każdego rodzaju skóry. Działa przeciwzapalnie, antyalergicznie, gojąco. Wspomaga ochronę przeciwsłoneczną. Występują w nim także fitosterole znane z przeciwmiażdżycowej i przeciwnowotworowej aktywności (tabela 4). Ekstrakty z nasion czerwonej porzeczki są także dobrym źródłem pożądanych składników biologicznie aktywnych, takich jak związki fenolowe i polisacharydy, głównie galaktany.

Tabela 1. Skład kwasów tłuszczowych w oleju z nasion czerwonej porzeczki (g/100g)

Kwasy tłuszczoweOlej z nasion porzeczki czerwonej (surowy)
C 16:0
C 16:1
C 18:0
C 18:1 n-9
C 18:2 n-6
C γ18:3 n-6
C 18:3
C 18:4
C 20:0
C 20:1
C 20:2
C22:0
6,86
0,11
1,31
9,59
43,8
9,16
125,00
4,56
0,15
0,68
0,30
0,10

Tabela 3. Zawartość fitosteroli (%)w oleju z nasion czerwonej porzeczki

Fitosterole

Olej z czerwonej porzeczki

Campesterol

10,0

Stigmasterol

0,25

Β-Sitosterol

86,5

Sitostanol

0,52

Avenasterol

0,34

Tabela 2. Zawartość tokoli (tokoferoli i tokotrienoli) w oleju z nasion czerwonej porzeczki

Tokoferole (mg/100 g):

Olej z nasion czerwonej porzeczki

α-tokoferol

3,08±0,01

ß- tokoferol

0,58±0,05

γ- tokoferol

33,24±0,43

δ- tokoferol

19,60±0,06

Tokotrienole (mg/100 g):

 

α-tokotrienol

0,11±0,04

ß- tocotrienol

0,30±0,01

γ- tocotrienol

0,15±0,03

δ- tocotrienol

0,05±0,02

Dokumenty do pobrania

Scroll to Top