Zadzwoń do nas

+48 12 443 13 40

Napisz do nas

biuro@agrobioprodukt.pl

Grodkowice 1a

32-015 Kłaj

Suszone wytłoki czarnej jagody EKO

Ekologiczny susz z czarnej jagody

Czarna jagoda, czyli borówka czernica (Vaccinium myrtillus) z rodziny wrzosowatych Ericaceae. Owoce przeznaczone na ekologiczny susz z czarnej jagody pochodzą z terenów ekologicznych. Susz otrzymuje sie z umytych, rozdrobnionych, wyciśniętych owoców czarnej jagody, poddanych procesowi suszenia owiewowego. Ze względu na naturalne pochodzenie owoców, nie są one poddawane żadnym zabiegom agrotechnicznym. Nie są nawożone i nie są poddawane żadnym opryskom chemicznym.
Wysuszony produkt o wilgotności 9,0% zawiera w swym składzie 6,5 % białka ogólnego, 13-2,16% tłuszczu surowego, 3,4% włókna surowego, cukrów rozpuszczalnych 1,0%; 5,48% popiołu w tym związków mineralnych: 2,45% wapnia; 2,29% fosfor; 081% magnezu. Wytłoki z porzeczki czarnej ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych są dobrym źródłem energii i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w tym kwasu oleinowego (C18:1; 9,66%), kwasu linolowego (C18:2; 56,82%) oraz kwasu alfa-linolenowego (C18:1;15,5%). Ponadto borówka czernica zawiera cenne witaminy m.in. witaminę A (52,2 IU/kg) oraz witaminę E (54,9 mg/kg).
Produkt nie jest przeznaczony do bezpośredniego spożycia przez konsumenta; stanowi surowiec do dalszego przetworzenia. Zarówno owoc jak i liść stosowany był już od XVI w. w różnych dolegliwości, zwłaszcza w: biegunkach, stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, w stanach złego krążenia i zaburzeniach widzenia.

 

Zastosowanie suszu z czarnej jagody:
a) jako składnik aromatyzująco – barwiący oraz stanowiący wypełnienie w kompozycjach herbat owocowych – do 50 % gotowego wyrobu
b) jako źródło naturalnego błonnika – do produkcji batonów, ciastek, musli, preparatów dietetycznych, deserów, produktów mlecznych, w suplementach diety– dawka zgodna z zasadami dobrej praktyki produkcyjnej
c) jako produkt do odzysku barwników flawonoidowych, substancji aromatycznych i innych związków czynnych biologicznie
d) jako źródło pektyn, jako składnik dżemów
e) jako składnik suplementów diety
f) jako źródło pektyn, jako składnik dżemów
g) jako składnik suplementów diety

Dokumenty do pobrania

Scroll to Top