Zadzwoń do nas

+48 12 443 13 40

Napisz do nas

biuro@agrobioprodukt.pl

Grodkowice 1a

32-015 Kłaj

Suszone wytłoki czarnej jagody EKO

Ekologiczny susz z czarnej jagody

Czarna jagoda, czyli borówka czernica (Vaccinium myrtillus) z rodziny wrzosowatych Ericaceae. Owoce przeznaczone na ekologiczny susz z czarnej jagody pochodzą z terenów ekologicznych. Susz otrzymuje się  z umytych, rozdrobnionych, wyciśniętych owoców czarnej jagody, poddanych procesowi suszenia owiewowego. Ze względu na naturalne pochodzenie owoców, nie są one poddawane żadnym zabiegom agrotechnicznym. Nie są nawożone i nie są poddawane żadnym opryskom chemicznym. 

Wysuszony produkt o wilgotności 9,0% zawiera w swym składzie 6,5 % białka ogólnego, 13-2,16% tłuszczu surowego, 3,4% włókna surowego, cukrów rozpuszczalnych 1,0%; 5,48% popiołu w tym związków mineralnych: 2,45% wapnia; 2,29% fosfor; 081% magnezu. Wytłoki z czarnej jagody ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych są dobrym źródłem energii i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w tym  kwasu oleinowego (C18:1; 9,66%), kwasu linolowego (C18:2; 56,82%) oraz kwasu alfa-linolenowego (C18:1;15,5%). Ponadto borówka czernica zawiera cenne witaminy m.in. witaminę A (52,2 IU/kg) oraz witaminę E (54,9 mg/kg).

Produkt nie jest przeznaczony do bezpośredniego spożycia przez konsumenta; stanowi surowiec do dalszego przetworzenia. Zarówno owoc jak i liść stosowany był już od XVI w. w zwalczaniu różnych dolegliwości, zwłaszcza w: biegunkach, stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, w stanach złego krążenia i zaburzeniach widzenia.

Zastosowanie suszu z czarnej jagody:
a) jako składnik aromatyzująco – barwiący oraz stanowiący wypełnienie w kompozycjach herbat owocowych – do 50 % gotowego wyrobu,
b) jako źródło naturalnego błonnika – do produkcji batonów, ciastek, musli, preparatów dietetycznych, deserów, produktów mlecznych, w suplementach diety– dawka zgodna z zasadami dobrej praktyki produkcyjnej,
c) jako produkt do odzysku barwników flawonoidowych, substancji aromatycznych i innych związków czynnych biologicznie,
d) jako źródło pektyn,                                                                                                                                                                                                                                  e) jako składnik dżemów,
f) jako składnik suplementów diety.

Dokumenty do pobrania

Scroll to Top