Suszone wytłoki czerwonej porzeczki EKO
Ekologiczny susz z czerwonej porzeczki
Owoce do produkcji ekologicznego suszu z czerwonych porzeczek pochodzą z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Produkt otrzymywany jest z umytych, rozdrobnionych, wyciśniętych owoców czarnej porzeczki, poddanych procesowi suszenia owiewowego zgodnie z wymogami HACCP i ISO 9001. Ekologiczny susz z czerwonej porzeczki
charakteryzuje się przede wszystkim mniejszą zawartością azotanów (V) i azotynów (III) oraz pozostałości pestycydów. Zawiera jednak więcej witaminy C i innych witamin, zwłaszcza witamin z grupy tokolu, cennych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), cukrów ogółem, białek, flawonoidów, barwników, kwasów organicznych, pektyn i minerałów, m.in. potas, miedź, żelazo, magnez i wapń. Susz z czerwonej porzeczki ze względu na wysoką zawartość nasion może być dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i tokoferoli, zwłaszcza α-tokoferolu. Posiada unikalny profil długołańcuchowych kwasów tłuszczowych, w tym: kwasu α-linolenowego, kwasu γ-linolenowego i kwasu stearynowego.
Wysuszony produkt o wilgotności < 12% zawiera 10-15% białka ogólnego, 2-3% tłuszczu surowego, 29-31% włókna surowego, max 3,0% popiołu surowego.
Zastosowanie suszu z czerwonej porzeczki:
a) jako środek aromatyzujący, barwiący oraz jako wypełniacz w kompozycjach herbat owocowych – nie więcej niż 50% gotowego produktu,
b) jako źródło naturalnego błonnika do produkcji batonów, ciastek, musli, preparatów dietetycznych, deserów, produktów mlecznych, w suplementach diety– dawka zgodna z zasadami dobrej praktyki produkcyjnej,
c) jako produkt przywracający barwniki flawonoidowe, substancje aromatyczne i inne związki biologicznie czynne,
d ) jako źródło pektyny,
e) jako składnik dodatków do żywności.