Zadzwoń do nas

+48 12 443 13 40

Napisz do nas

biuro@agrobioprodukt.pl

Grodkowice 1a

32-015 Kłaj

Suszone wytłoki czerwonej porzeczki EKO

Ekologiczny susz z czerwonej porzeczki

Owoce przeznaczone na ekologiczny susz z czerwonej porzeczki pochodzą z certyfikowanych plantacji ekologicznych. Otrzymany  z umytych, rozdrobnionych, wyciśniętych owoców czerwonej porzeczki, poddanych procesowi suszenia owiewowego, zgodnie z wymogami HACCP oraz ISO 9001. Susz ekologiczny charakteryzuje się przede wszystkim tym, że zawiera mniej azotanów(V) i azotynów(III) oraz pozostałości pestycydów. Zawiera natomiast więcej witaminy C i innych witamin szczególnie z grupy tokoli, cennych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), cukrów ogółem, białka, barwników flawonoidowych, kwasów organicznych  oraz pektyn i związków mineralnych m.in. potasu, miedzi, żelaza, magnezu i wapnia. Susz z czerwonej porzeczki ze względu na wysoką zawartość nasion może być dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i tokoferoli, zwłaszcza α-tokoferolu. Posiada unikalny profil długołańcuchowych kwasów tłuszczowych, zawiera m.in.: kwas α-linolenowy, kwas γ -linolenowy i kwas stearydynowy.

Wysuszony produkt o wilgotności 6-7% zawiera w swym składzie 10-11% białka ogólnego, 1-13,5-14,2% tłuszczu surowego, 51,0% włókna surowego, 3,0% popiołu surowego.

Zastosowanie suszu z czerwonej porzeczki:
a) jako składnik aromatyzująco – barwiący oraz stanowiący wypełnienie w kompozycjach herbat owocowych – do 50 % gotowego wyrobu,
b) jako źródło naturalnego błonnika – do produkcji batonów, ciastek, musli, preparatów dietetycznych, deserów, produktów mlecznych, w suplementach diety– dawka zgodna z zasadami dobrej praktyki produkcyjnej,
c) jako produkt do odzysku barwników (antocyjanów), substancji aromatycznych i innych związków czynnych biologicznie,
d) jako źródło pektyn,                                                                                                                                                                                                                                  e) jako składnik dżemów.

Dokumenty do pobrania

Scroll to Top