Suszone wytłoki gruszkowe
Suszone wytłoki gruszkowe (susz lub zmielone według frakcji zgodnej z zamówieniem)
Wytłoki gruszkowe, zawierają skórkę, miąższ, rdzeń i nasiona pozostałe po przemysłowej produkcji soku. Suszone wytłoki gruszki zawierają w swoim składzie: 95,8 % suchej masy; 2,1% białka ogólnego; 2,0 % tłuszczu surowego, 74,0% włókna surowego, 2,1% popiołu surowego; związków mineralnych w tym: wapnia 0,13%; fosforu przyswajalnego 0,1%. Susz gruszkowy zawiera w swoim składzie kwasy organiczne, w tym kwas jabłkowy, cytrynowy. Ponadto w suszonych wytłokach gruszkowych zwłaszcza w skórce występują antocyjany, w szczególności pochodne cyjanidyny. Zastosowane w diecie zwierząt pozytywnie wpływają na perystaltykę jelit, modulację skład mikroflory jelitowej. Suszone wytłoki gruszkowe powstają zgodnie z wymogami europejskiego standardu bezpieczeństwa pasz GMP+ oraz normą ISO 9001.