Zadzwoń do nas

+48 12 443 13 40

Napisz do nas

biuro@agrobioprodukt.pl

Grodkowice 1a

32-015 Kłaj

Suszone wytłoki jabłkowe EKO

Ekologiczny susz z jabłek

Owoce przeznaczone na ekologiczny susz z wytłoczonych jabłek pochodzą z certyfikowanych sadów ekologicznych podlegających kontroli. Owoce takie charakteryzują się mniejszą zawartością azotanów i azotynów oraz pozostałości pestycydów, za to większą ilością witaminy C i innych witamin, cukrów ogółem, cennych białek i minerałów. Metody ekologiczne określane są jako przyjazne dla środowiska. Żywność pochodząca z upraw ekologicznych ma znacznie lepszy efekt zdrowotny niż żywność konwencjonalna. O znaczeniu i popularności jabłek decyduje ich wartość odżywcza. Pod względem wartości odżywczej zawartość białka w suszonych jabłkach wynosi około 6-7,5%, zawartość włókna surowego wynosi około 20%, zawartość ekstraktu eterowego wynosi około 2,5%. Obecnie dużą wagę przywiązuje się do ich prozdrowotnych właściwości. Dotyczy to tzw. bioaktywnych przeciwutleniaczy. Najważniejsze z nich to: kwas L-askorbinowy oraz polifenole, w tym flawonole i antocyjany. Należy także zwrócić uwagę na wysoką zawartość pektyn w wytłokach jabłkowej. Wiadomo, że pektyna ma właściwości antybakteryjne, wchłaniające (wchłaniające), przeciwbiegunkowe, aterogenne i przeciwkrwotoczne (przyspiesza krzepnięcie krwi). Bardzo ważna jest wysoka zawartość włókna neutralno-detergentowego (NDF) w suszu jabłkowym, który nie może być bezpośrednio wykorzystany w jelicie cienkim ludzi i zwierząt.

Frakcja włóknista pobudza aktywność motoryczną w przewodzie pokarmowym i poprawia napięcie ścian jelit oraz ogólny stan błon śluzowych przewodu pokarmowego. Błonnik, będący substancją niewchłanianą (trawioną) w organizmie świni, wypełnia jelita i pobudza przepływ pokarmu. Ruch ten jest niezbędny do prawidłowego trawienia i wydalania. Ponadto susz jabłkowy należy uznać za wartościowy produkt paszowy, także ze względu na dużą zawartość składników mineralnych.

Dokumenty do pobrania

Scroll to Top