Zadzwoń do nas

+48 12 443 13 40

Napisz do nas

biuro@agrobioprodukt.pl

Grodkowice 1a

32-015 Kłaj

Suszone wytłoki jabłkowe EKO

Ekologiczny susz z jabłek

Owoce przeznaczone na ekologiczny susz z wytłoczonych jabłek pochodzą z certyfikowanych sadów ekologicznych podlegających kontroli. Owoce takie charakteryzują się mniejszą zawartością mniej azotanów i azotynów oraz pozostałości pestycydów, natomiast więcej witaminy C i innych witamin, cukrów ogółem, wartościowego białka oraz składników mineralnych. Ekologiczne metody uprawy są określane jako przyjazne dla środowiska. Żywność pochodząca z gospodarstw ekologicznych cechuje się znacznie korzystniejszymi
walorami zdrowotnymi niż żywność konwencjonalna. Znaczenie i popularność jabłek jest uwarunkowana wartością odżywczą. Pod względem pokarmowym susz jabłkowy charakteryzuje się umiarkowaną zawartością białka ogólnego wynoszącą ok. 6-7,5%, poziomem włókna surowego ok. 20% oraz ekstraktu eterowego ok. 2,5%. Obecnie zwraca się dużą uwagą na ich walory prozdrowotne. Jest to związane z zawartością tzw. bioaktywnych substancji o charakterze przeciwutleniającym. Do najważniejszych zalicza się: kwas L-askorbinowy i polifenole, w tym flawonole i antocyjany. Należy zwrócić uwagę także na wysoką zawartość pektyn w wytłokach jabłkowych. Wiadomo jest, że pektyny wykazują właściwości przeciwbakteryjne, absorpcyjne (pochłaniające), przeciwbiegunkowe, przeciwmiażdżycowe i przeciwkrwotoczne (przyspieszają krzepnięcie krwi). Niebagatelne znaczenie ma wysoka zawartość włókna neutralno-detergentowego (NDF) w suszu jabłkowym, które nie może być wykorzystywane bezpośrednio w jelicie cienkim człowieka i zwierząt.

Frakcja włóknista stymuluje perystaltykę jelit oraz poprawia napięcie ścian jelit i ogólny stan błon śluzowych przewodu pokarmowego. Błonnik będąc substancją nie przyswajalną (nietrawioną) przez organizm świni, wypełnia jelita pobudzając przechodzenie treści pokarmowej. Ruch ten jest konieczny dla prawidłowego przebiegu trawienia i wydalania. Ponadto susz jabłkowy należy uznać także za cenną paszę także ze względu na znaczną zawartość składników mineralnych.

Dokumenty do pobrania

Scroll to Top