Suszone wytłoki jabłkowe
Suszone wytłoki jabłkowe (susz w formie płatka, zmielone według frakcji zgodnej z zamówieniem lub pellet)
Wytłoki jabłkowe otrzymuje się po tłoczeniu jabłek, proces ten prowadzony jest zgodnie z europejskim standardem bezpieczeństwa pasz GMP+.
W celu zabezpieczenia wytłoczyn przed procesem psucia poddaje się je suszeniu zgodnie z wymogami GMP+. Do tego celu wykorzystana jest linia technologiczna wyposażona w suszarnię bębnową przeznaczoną do suszenia ziarna zbóż i zielonek, a także wytłoków owocowo-warzywnych. Wytłoki z jabłek do czasu suszenia są składowane w chłodzonym, zacienionym magazynie nie dłużej niż dwie godziny od momentu tłoczenia. Wilgotność wytłoków wynosi średnio 65-70%. Wszystkie urządzenia i podzespoły wchodzące w skład instalacji suszarni stanowią typowy ciąg technologiczny sterowany elektronicznie stosowany w przemyśle zbożowym i przetwórstwie spożywczym. Wysuszony produkt posiada około 9 – 12 % wilgotności. Po usunięciu wilgoci, schłodzeniu, wytłoki są w zależności od zapotrzebowania klienta odpowiednio mielone, a następnie pakowane w worki papierowe lub worki big bagi. Następnie produkt przenoszony jest do pomieszczeń magazynowych.
Suszone wytłoki jabłkowe charakteryzują się umiarkowaną zawartością białka ogólnego wynoszącą ok. 6-8%, poziomem włókna surowego ok. 19% oraz ekstraktu eterowego ok. 2,7%. W porównaniu z otrębami pszennymi, ten materiał paszowy charakteryzuje się nieco wyższą wartością pokarmową pod względem zawartości wymienionych podstawowych składników pokarmowych. Zawartość aminokwasów limitowanych m.in. metioniny, lizyny oraz treoniny jest niższa od poziomu tych aminokwasów w wysłodkach buraczanych. Jednakże rozpatrując skład chemiczny wytłoków jabłkowych należy zwrócić uwagę na dużą w porównaniu z innymi składnikami zawartość związków bezazotowych wyciągowych w postaci cukrów, pektyn i kwasów organicznych, flawonoidów oraz witamin. Wyniki szeregu badań potwierdzają dodatni wpływ kwasów organicznych zawartych w wytłokach jabłkowych m.in. jabłkowego oraz cytrynowego poprawiających smakowitość paszy oraz wydzielanie soku żołądkowego. Należy zwrócić uwagę na wysoką zawartość pektyn w wytłokach jabłkowych. Wiadomo, że pektyny wykazują właściwości przeciwbakteryjne, absorpcyjne (pochłaniające), przeciwbiegunkowe, przeciwmiażdżycowe i przeciwkrwotoczne (przyspieszają krzepnięcie krwi). Regulują wypróżnienia, łagodzą stany zapalne, likwidują zaburzenia trawienne oraz pasaż treści pokarmowej. Niebagatelne znaczenie ma wysoka zawartość włókna neutralno-detergentowego (NDF) w wytłokach jabłkowych, które nie może być wykorzystywane bezpośrednio w jelicie cienkim świni. Frakcja ta o niskim poziomie ligniny jest trawiona przez mikroorganizmy w jelicie ślepym i okrężnicy, a w czasie procesu fermentacji uwalniane są lotne kwasy tłuszczowe (kwas butyrowy i inne), które wykorzystują dorosłe zwierzęta (lochy, knury). Frakcja włóknista, szczególnie w przypadku loch prośnych, poprawia poczucie sytości (zadowolenia) zwierząt. Zmniejsza częstotliwość występowania zachowań agresywnych, często poprawia jakość kału oraz zmniejsza skłonność do zaparć. Susz z wytłoków jabłkowych zawiera znaczną zawartość błonnika. Frakcja włóknista stymuluje perystaltykę jelit oraz poprawia napięcie ścian jelit i ogólny stan błon śluzowych przewodu pokarmowego. Błonnik będąc substancją nie przyswajalną (nietrawioną) przez organizm świni, wypełnia jelita pobudzając przechodzenie treści pokarmowej. Ruch ten jest konieczny dla prawidłowego przebiegu trawienia i wydalania. Ponadto błonnik przechodząc przez układ pokarmowy świni pobudza wydzielanie przez komórki żołądka enzymów trawiennych i redukuje poziom mikroflory układu pokarmowego wspomagając hamowanie rozwoju saprofitycznej flory bakteryjnej.
Susz z wytłoków jabłkowych należy uznać także za cenną paszę także ze względu na znaczną zawartość składników mineralnych. Należy jednak zwrócić uwagę porównując do wysłodków buraczanych, że zawierają one 7,5 krotnie mniej wapnia co należy uwzględnić przy bilansowaniu dawek pokarmowych.
Zaletą suszonych wytłoków jabłkowych zwłaszcza stosując w żywieniu loch jest to, że zawierają znaczne ilości beta-karotenu, witaminy C oraz witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny oraz niacyny). Ponadto susz z wytłoków jabłkowych jest dobrym źródłem bioflawonoidów m.in. kwercetyny. Kwercetyna jest bakieriostatykiem w stosunku do bakterii Gram+ i Gram- w stężeniu 0,075-0,1 ng/ml. Właśnie obecnością tzw. flawonoidowych można tłumaczyć właściwości lecznicze jabłek. Obecność tego flawonoidu wpływa niezwykle korzystnie na układ krążenia, pogłębia skurcze serca i zwiększa pojemność wyrzutową serca. Chroni również naczynia krwionośne przed osadzaniem się w nich blaszek miażdżycowych i uszczelnia je.