Zadzwoń do nas

+48 12 443 13 40

Napisz do nas

biuro@agrobioprodukt.pl

Grodkowice 1a

32-015 Kłaj

Suszone wytłoki jeżyny EKO

Susz z jeżyny EKO

Owoce przeznaczone na ekologiczny susz z jeżyny bezkolcowej pochodzą z certyfikowanych plantacji ekologicznych. Ze względu na sposób uprawy susz ekologiczny charakteryzuje się przede wszystkim tym, że zawiera mniej azotanów(V) i azotynów(III) oraz pozostałości pestycydów, natomiast więcej witaminy C i E, cukrów ogółem, tłuszczu i wartościowego białka. Jeżyna (Rubus subgenus), ze względu na zawartość szeregu związków polifenolowych, witamin C, posiada właściwości lecznicze, dlatego zalicza się ją do naturalnych farmaceutyków używanych w czasie przeziębień, infekcji bakteryjnych i wirusowych. Susz z jeżyny zawiera ok. 10,0% białka ogólnego, 10,5% tłuszczu, popiołu surowego 10,2% oraz znaczną zawartość włókna surowego wynoszącą 46,0%. Charakteryzują one się wysoką zawartością związków bezazotowych wyciągowych w postaci cukrów, pektyn i kwasów organicznych. Susze z jeżyny bezkolcowej ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych są dobrym źródłem energii i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w tym kwasu oleinowego (1,34), kwasu linolowego (59,12%) oraz kwasu alfa-linolenowego (13,6%). Ponadto susz z wytłoków jeżyn posiada wysoką aktywność przeciwoksydacyjną. Zalecany jest do stosowany w diecie dla ludzi i zwierząt narażonych na stres. Główne zastosowanie ekologicznego suszu z jeżyny bezkolcowej dotyczy swoim zakresem: jako składnik aromatyzująco – barwiący oraz stanowiący wypełnienie w kompozycjach herbat owocowych – do 50 % gotowego wyrobu.

Dokumenty do pobrania

Scroll to Top