Suszone wytłoki jeżyny EKO
Ekologiczny susz z jeżyny
Owoce przeznaczone na ekologiczny susz z jeżyny bez kolcowej pochodzą z certyfikowanych plantacji ekologicznych. Ze względu na sposób uprawy susz ekologiczny charakteryzuje się przede wszystkim tym, że zawiera mniej azotanów(V) i azotynów(III) oraz pozostałości pestycydów, natomiast więcej witaminy C i E, cukrów ogółem, tłuszczu i wartościowego białka. Jeżyna (Rubus subgenus), ze względu na zawartość szeregu związków polifenolowych, witamin C, posiada właściwości lecznicze, dlatego zalicza się ją do naturalnych farmaceutyków używanych w czasie przeziębień, infekcji bakteryjnych i wirusowych. Susz z jeżyny zawiera 9-11% białka ogólnego, 9-11% tłuszczu, popiołu surowego max 3% oraz znaczną zawartość włókna surowego wynoszącą 45-47%. Charakteryzuje się również wysoką zawartością związków bezazotowych wyciągowych w postaci cukrów, pektyn i kwasów organicznych. Susz z jeżyny bez kolcowej ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych jest dobrym źródłem energii i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w tym kwasu oleinowego (1,34), kwasu linolowego (59,12%) oraz kwasu alfa-linolenowego (13,6%). Ponadto susz z wytłoków jeżyn posiada wysoką aktywność przeciw oksydacyjną. Zalecany jest do stosowany w diecie dla ludzi i zwierząt narażonych na stres. Główne zastosowanie ekologicznego suszu z jeżyny bez kolcowej dotyczy swoim zakresem: jako składnik aromatyzująco – barwiący oraz stanowiący wypełnienie w kompozycjach herbat owocowych – do 50 % gotowego wyrobu.