Zadzwoń do nas

+48 12 443 13 40

Napisz do nas

biuro@agrobioprodukt.pl

Grodkowice 1a

32-015 Kłaj

Suszone wytłoki maliny EKO

Ekologiczny susz z malin

Owoce przeznaczone na ekologiczny susz z malin pochodzą z certyfikowanych plantacji ekologicznych. Ekologiczne metody uprawy są określane jako przyjazne dla środowiska. Susz ekologiczny charakteryzuje się przede wszystkim tym, że zawiera mniej azotanów(V) i azotynów(III) oraz pozostałości pestycydów, natomiast więcej witaminy C i innych witamin, cukrów ogółem, wartościowego białka. Z tego powodu wzrósł popyt na żywność ekologiczną, jako pochodzącą z kontrolowanej i bezpiecznej produkcji. Wysuszony produkt o wilgotności < 12% zawiera w swoim składzie: 6-9% białka ogólnego, 12,0-13,0% tłuszczu surowego, 44-46% włókna surowego, 1,3% popiołu, ponadto zawierają 0,12% wapnia, 0,20% fosforu. W składzie chemicznym wytłoków malinowych należy zwrócić uwagę na dużą w porównaniu z innymi składnikami zawartość związków bezazotowych wyciągowych w postaci cukrów, pektyn i kwasów organicznych, flawonoidów oraz witamin. Wyniki badań potwierdzają wpływ kwasów organicznych oraz fenolokwasów zawartych w wytłokach malinowych ich smakowitość. Wytłoki z malin charakteryzują się wysoką zawartością włókna neutralno-detergentowego (NDF) średnio ok. 35,0%. Frakcja ta o niskim poziomie ligniny jest trawiona przez mikroorganizmy w jelicie ślepym i okrężnicy. Błonnik pochodzący z wytłoków z malin jest naturalnym buforem, stabilizującym pH treść pokarmową w jelitach, który zabezpiecza prawidłowe przemiany w okrężnicy. Susz malinowy znajduje zastosowanie:
a) jako źródło naturalnego błonnika – do produkcji batonów, ciastek, musli, preparatów dietetycznych, deserów, produktów mlecznych, w suplementach diety – dawka zgodna z zasadami dobrej praktyki produkcyjnej,
b) jako produkt do odzysku substancji aromatycznych i innych związków czynnych biologicznie,
c) jako źródło pektyn,
d) jako składnik dżemów.

Dokumenty do pobrania

Scroll to Top