Zadzwoń do nas

+48 12 443 13 40

Napisz do nas

biuro@agrobioprodukt.pl

Grodkowice 1a

32-015 Kłaj

Suszone wytłoki maliny EKO

Ekologiczny susz z malin

Owoce przeznaczone na ekologiczny susz z malin pochodzą z certyfikowanych plantacji ekologicznych. Ekologiczne metody uprawy są określane jako przyjazne dla środowiska. Susz ekologiczny charakteryzuje się przede wszystkim tym, że zawiera mniej azotanów(V) i azotynów(III) oraz pozostałości pestycydów, natomiast więcej witaminy C i innych witamin, cukrów ogółem, wartościowego białka. Wysuszony produkt o wilgotności 9-10% zawiera w swoim składzie: 8-9% białka ogólnego, 12,0-13,0% tłuszczu surowego, ok. 45% włókna surowego, 1,3% popiołu, ponadto zawiera 0,12% wapnia, 0,20% fosforu. W składzie chemicznym wytłoków malinowych należy zwrócić uwagę na dużą w porównaniu z innymi składnikami zawartość związków bezazotowych wyciągowych w postaci cukrów, pektyn i kwasów organicznych, flawonoidów oraz witamin. Wyniki badań potwierdzają wpływ kwasów organicznych oraz fenolokwasów zawartych w wytłokach malinowych ich smakowitość. Wytłoki z malin charakteryzują się wysoką zawartością włókna neutralno-detergentowego (NDF) średnio ok. 35,0%. Frakcja ta o niskim poziomie ligniny jest trawiona przez mikroorganizmy w jelicie ślepym i okrężnicy. Błonnik pochodzący z wytłoków z malin jest naturalnym buforem, stabilizującym pH treść pokarmową w jelitach, który zabezpiecza prawidłowe przemiany w poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego, gdzie szczególną rolę odgrywa w okrężnicy. Susz malinowy znajduje zastosowanie jako źródło naturalnego błonnika – do produkcji batonów, ciastek, musli, preparatów dietetycznych, deserów, produktów mlecznych, w suplementach diety– dawka zgodna z zasadami dobrej praktyki produkcyjnej. Ponadto jako produkt do odzysku substancji aromatycznych i innych związków czynnych biologicznie oraz jako źródło pektyn, jako składnik dżemów.

 

 

Dokumenty do pobrania

Scroll to Top