Suszone wytłoki maliny
Suszone wytłoki maliny (susz lub zmielone według frakcji zgodnej z zamówieniem)
Suszone wytłoki maliny (susz lub zmielone według frakcji zgodnej z zamówieniem).
Produkt pozyskany z umytych, rozdrobnionych, wyciśniętych owoców malin, poddanych procesowi suszenia, a następnie przesianiu i zmieleniu otrzymanego suszu oraz zapakowaniu do opakowań jednostkowych. Wytłoki z malin powstają jako produkt uboczny przy produkcji soków mogą stanowić ważny, stosunkowo tani i wartościowy dodatek do pasz dla zwierząt. Wysuszony produkt o wilgotności < 14% zawiera w swoim składzie: 6-10% białka ogólnego, 12-15,0% tłuszczu surowego, 47-49% włókna surowego, max 4% popiołu oraz 0,15% wapnia, 0,24% fosfor.
W składzie chemicznym wytłoków malinowych należy zwrócić uwagę na dużą w porównaniu z innymi składnikami zawartość związków bezazotowych wyciągowych w postaci cukrów, pektyn i kwasów organicznych, flawonoidów oraz witamin. Wyniki badań potwierdzają wpływ kwasów organicznych oraz fenolokwasów zawartych w wytłokach malinowych ich smakowitość i pobranie paszy. Należy zwrócić uwagę również na wysoką zawartość włókna pokarmowego w wytłokach owocowych. Włókno pokarmowe buforuje i wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, zwiększa wypełnienie jelit, poprawia napięcie ścian jelit i ogólny stan błon śluzowych przewodu pokarmowego.
Błonnik przechodząc przez układ pokarmowy pobudza wydzielanie przez komórki żołądka enzymów trawiennych. Tworzy korzystne podłoże do rozwoju pożądanej flory bakteryjnej w jelicie grubym. Właściwości włókna pokarmowego przyczyniają się także do łagodzenia zaburzeń w trawieniu i stanów zapalnych jelit, przeciwdziałają biegunkom, poprawiają perystaltykę jelit i pasaż treści pokarmowej. Ruch ten jest konieczny dla prawidłowego przebiegu trawienia i wydalania. Wytłoki z malin charakteryzują się wysoką zawartością włókna neutralno-detergentowego (NDF) średnio ok. 34,6%. Frakcja ta o niskim poziomie ligniny jest trawiona przez mikroorganizmy w jelicie ślepym i okrężnicy u zwierząt monogastrycznych, a u zwierząt przeżuwających przez bakterie i pierwotniaki żwacza. W czasie procesu fermentacji uwalniane są lotne kwasy tłuszczowe (kwas butyrowy i inne), które wykorzystują dorosłe zwierzęta w pełni wykształconym przewodem pokarmowym (m. in. lochy, knury, krowy, konie). Frakcja włóknista, szczególnie w przypadku loch prośnych, poprawia poczucie sytości zwierząt. Zmniejsza częstotliwość występowania zachowań agresywnych, często poprawia jakość kału oraz zmniejsza skłonność do zaparć. Natomiast u krów mlecznych błonnik jest wstępnie trawiony w żwaczu przez pierwotniaki, głównie wymoczki, natomiast bakterie przetwarzają nadtrawione włókno do metabolitów wchłanianych do krwi przez błonę śluzową żwacza. W przypadku zawyżonego udziału paszy treściwej o wysokiej koncentracji energii i białka w dawce pokarmowej, a zaniżonego pasz włóknistych, powoli zaczyna wzrastać kwasowość treści żwacza prowadząc do zaburzeń w trawieniu, najczęściej o przebiegu chronicznym, określane jako niestrawność żwacza. Dochodzi do masowego obumierania pierwotniaków, głównie wymoczków (defaunizacja żwacza), zostaje poważnie zachwiana równowaga biologiczna środowiska treści żwacza w wyniku czego przestaje być trawiony błonnik. Błonnik pochodzący z wytłoków z malin jest naturalnym buforem, stabilizującym pH treści żwacza, który zabezpiecza prawidłowe przemiany w żwaczu. Suszone wytłoki malinowe, należy uznać także za cenną paszę także ze względu na znaczną zawartość składników mineralnych. Należy jednak zwrócić uwagę porównując do wysłodków buraczanych czy otrąb pszennych, że zawierają one ok. 5-krotnie mniej wapnia co należy uwzględnić przy bilansowaniu dawek pokarmowych. Suszone wytłoki maliny powstają zgodnie z wymogami europejskiego standardu bezpieczeństwa pasz GMP+ oraz normą ISO 9001.