Zadzwoń do nas

+48 12 443 13 40

Napisz do nas

biuro@agrobioprodukt.pl

Grodkowice 1a

32-015 Kłaj

Suszone wytłoki truskawki

Suszone wytłoki truskawki (susz lub zmielone według frakcji zgodnej z zamówieniem).

Wytłoki z truskawek uzyskane po tłoczeniu soku, a następnie ich wysuszeniu, charakteryzują się dużym udziałem nasion. Susz z truskawek zawiera, sucha masa 92,0%; 16,4 białka ogólnego; 13,2 % tłuszczu surowego; 37,5% włókna surowego; 5,17% popiołu surowego, spośród związków mineralnych zawiera 0,41% wapnia i 0,44% fosforu ogólnego. Susz z truskawek charakteryzuje się stosunkowo niską zawartością barwników antocyjanowych, ale ich ilość zależy od odmiany. Susz truskawkowy ze względu na wysoką zawartość tłuszczu surowego jest cennym źródłem energii. Ponadto zawiera w swoim składzie egzogenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe w tym 29,0% kwasu alfa-linolenowy (C18:3) oraz kwas oleinowy (C18:1) w ilości 15,5% o cechach prozdrowotnych. Należy zwrócić uwagę na wysoką zawartość pektyn w wytłokach truskawkowych. Wiadomo, że pektyny wykazują właściwości przeciwbakteryjne, absorpcyjne (pochłaniające), przeciwbiegunkowe, przeciwmiażdżycowe i przeciwkrwotoczne (przyspieszają krzepnięcie krwi). Regulują wypróżnienia, łagodzą stany zapalne, likwidują zaburzenia trawienne oraz pasaż treści pokarmowej. Niebagatelne znaczenie ma wysoka zawartość włókna neutralno-detergentowego (NDF) w wytłokach jabłkowych, które nie może być wykorzystywane bezpośrednio w jelicie cienkim świni. Frakcja ta o niskim poziomie ligniny jest trawiona przez mikroorganizmy w jelicie ślepym i okrężnicy, a w czasie procesu fermentacji uwalniane są lotne kwasy tłuszczowe (kwas butyrowy i inne), które wykorzystują dorosłe zwierzęta. Suszone wytłoki truskawki powstają zgodnie z wymogami europejskiego standardu bezpieczeństwa pasz GMP+ oraz normą ISO 9001.

Dokumenty do pobrania

Scroll to Top