Zadzwoń do nas

+48 12 443 13 40

Napisz do nas

biuro@agrobioprodukt.pl

Grodkowice 1a

32-015 Kłaj

Suszone wytłoki truskawkowe EKO

Ekologiczny susz z truskawek

Owoce przeznaczone na ekologiczny susz z truskawek pochodzą z certyfikowanych plantacji ekologicznych. Ekologiczne metody uprawy są określane jako przyjazne dla środowiska. Susz ekologiczny charakteryzuje się przede wszystkim tym, że zawiera mniej azotanów(V) i azotynów(III) oraz pozostałości pestycydów, natomiast więcej witaminy C i innych witamin, cukrów ogółem, pektyn. Wytłoki z truskawek uzyskane po tłoczeniu soków, a następnie ich wysuszeniu, charakteryzują się dużym udziałem nasion. Susz z truskawek zawiera: sucha masa 91,0%; 16,4% białka ogólnego; 12,0% tłuszczu surowego; 36,5% włókna surowego; 5,07%  popiołu surowego. Spośród związków mineralnych zawiera 0,38% wapnia i 0,40% fosforu ogólnego. Susz z truskawek charakteryzuje się stosunkowo niską zawartością barwników antocyjanowych, ale ich ilość zależy od odmiany. Susz truskawkowy ze względu na wysoką zawartość tłuszczu surowego jest cennym źródłem energii. Ponadto zawiera w swoim składzie egzogenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe w tym 29,0% kwasu alfa-linolenowy (C18:3) oraz kwas oleinowy (C18:1) w ilości 15,5% o cechach prozdrowotnych. Należy zwrócić uwagę na wysoką zawartość pektyn w wytłokach truskawkowych. Wiadomo, że pektyny wykazują właściwości przeciwbakteryjne, absorpcyjne (pochłaniające), przeciwbiegunkowe, przeciwmiażdżycowe i przeciwkrwotoczne (przyspieszają krzepnięcie krwi). Regulują wypróżnienia, łagodzą stany zapalne, likwidują zaburzenia trawienne oraz pasaż treści pokarmowej.

Niebagatelne znaczenie ma wysoka zawartość włókna neutralno-detergentowego (NDF) w wytłokach truskawkowych, sprzyjające prawidłowemu działaniu przewodu pokarmowego. Frakcja ta o niskim poziomie ligniny jest trawiona przez mikroorganizmy w okrężnicy, a w czasie procesu fermentacji uwalniane są lotne kwasy tłuszczowe sprzyjające odbudowie nabłonka jelitowego. Susz truskawkowy znajduje zastosowanie m.in.:

a) jako składnik aromatyzująco – barwiący oraz stanowiący wypełnienie w kompozycjach herbat owocowych – do 50 % gotowego wyrobu,

b) jako źródło naturalnego błonnika – do produkcji batonów, ciastek, musli, preparatów dietetycznych, deserów, produktów mlecznych, w suplementach diety– dawka zgodna z zasadami dobrej praktyki produkcyjnej,

c) jako produkt do odzysku substancji aromatycznych i innych związków czynnych biologicznie,

d) jako źródło pektyn,

e) jako składnik dżemów.

Dokumenty do pobrania

Scroll to Top