Suszone wytłoki z czarnej porzeczki
Suszone wytłoki z czarnej porzeczki (susz lub zmielone według frakcji zgodnej z zamówieniem).
Produkt pozyskany z umytych, rozdrobnionych, wyciśniętych owoców czarnej porzeczki, poddanych procesowi suszenia, a następnie przesianiu i zmieleniu otrzymanego suszu porzeczkowego oraz zapakowaniu do opakowań jednostkowych (worki papierowe lub big bagi w zależności od zapotrzebowania klienta). Wysuszony produkt o wilgotności 10-11% zawiera w swym składzie 15-16% białka ogólnego, 13-14% tłuszczu surowego, ok. 20% włókna surowego, 3,9% popiołu w tym związków mineralnych: 0,8% wapnia, 0,4% fosforu przyswajalnego. Wytłoki z czarnej porzeczki ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych są dobrym źródłem energii i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w tym kwasu oleinowego (C18:1) oraz kwasu alfa-linolenowego (13,6%).
Charakteryzują one się wysoką zawartością związków bezazotowych wyciągowych w postaci cukrów, pektyn i kwasów organicznych oraz witamin. Ze względu na skład frakcji włókna pokarmowego produkt zalecany jest zwierzętom starszym jako cenne źródło błonnika i związków flawonoidowych.
Wytłoki z czarnej porzeczki są źródłem związków polifenolowych, które przeciwdziałają nadmiernemu rozwojowi flory bakteryjnej w jelitach, hamując skutki nadmiernego rozwoju drobnoustrojów. Wyniki badań potwierdzają antywirusowe działanie ekstraktu z czarnej porzeczki (Ribes nigrum) przeciw influenzie typu A i B hamując wnikanie wirusa do wnętrza komórek. Mechanizm antywirusowego oddziaływania polega na wnikaniu antocyjanów do błon komórkowych leukocytów, które z kolei wnikając do komórek zaatakowanych przez wirusa hamują dalszą replikację białka wirusowego. Ponadto susz z wytłoków porzeczkowych posiada wysoką aktywność przeciwoksydacyjną. Zalecany jest do stosowany w diecie dla zwierząt narażonych na stres. Suszone wytłoki czarnej porzeczki powstają zgodnie z wymogami europejskiego standardu bezpieczeństwa pasz GMP+ oraz normą ISO 9001.