Suszone wytłoki z czerwonej porzeczki
Suszone wytłoki z czerwonej porzeczki (susz lub zmielone według frakcji zgodnej z zamówieniem)
Produkt otrzymany z umytych, rozdrobnionych, wyciśniętych owoców czerwonej porzeczki, poddanych procesowi suszenia, zgodnie z wymogami europejskiego standardu bezpieczeństwa pasz GMP+ oraz normą ISO 9001. Uzyskany susz jest następnie przesiewany i zmielony po czym zapakowany do opakowań jednostkowych. Wysuszony produkt posiada około < 14% wilgotności. Po usunięciu wilgoci, schłodzeniu, wytłoki pakowane są w worki papierowe lub big bagi w zależności od zapotrzebowania klienta, a następnie produkt przenoszony jest do pomieszczeń magazynowych. Suszone wytłoki porzeczki czerwonej charakteryzują się zawartością białka ogólnego na poziomie 12-15%, poziomem włókna surowego 29-31%, frakcji włókna pokarmowego: NDF 48,78%, ADF 40,12%, ADF 17,66%, ekstraktu eterowego ok. 2,0-3,0 % oraz popiołu max 3%, związków mineralnych: wapnia 1, 48%, magnez 2,04%, potas 3,2%, fosfor przyswajalny 1,02%, Na 0,08%. W porównaniu z otrębami pszennymi, pasza ta charakteryzuje się nieco wyższą wartością pokarmową pod względem zawartości wymienionych podstawowych składników pokarmowych. Zawartość aminokwasów limitowanych m.in. metioniny, lizyny jest wyższa od poziomu tych aminokwasów w otrębach. Jednakże rozpatrując skład chemiczny wytłoków owocowych należy zwrócić uwagę na dużą w porównaniu z innymi składnikami zawartość związków bezazotowych wyciągowych w postaci cukrów, pektyn i kwasów organicznych, flawonoidów oraz witamin. Ze względu na skład frakcji włókna pokarmowego produkt zalecany jest zwierzętom starszym jako cenne źródło błonnika i związków flawonoidowych.